Šta kada to što imate građevinsku opremu nije dovoljno da biste ostvarili uspešan projekat

Šta kada to što imate građevinsku opremu nije dovoljno da biste ostvarili uspešan projekat
Sadržaj

Ukoliko ste uključeni u realizaciju građevinskih projekata, onda ste i sami svesni koliko je posedovanje odgovarajuće građevinske opreme važno za uspeh, zar ne? Oprema direktno utiče na budžet projekta, ispunjenje vremenskih rokova i efikasnost radova. Međutim, dešava se da sama prisutnost prave opreme nije dovoljna za uspešan projekat.

Važno je razumeti da je upravljanje građevinskom opremom dosta važnije od samog poseda teških mašina. Reč je o složenom procesu koji obuhvata vođenje i kontrolu građevinskih mašina, kao i održavanje i pravilnu raspodelu mašina i alata na gradilištu.

Kada se ova praksa sprovodi kako treba, rezultat je povećana produktivnost. Ali šta na nju utiče? Važno je napomenuti da na produktivnost direktno utiče stalno praćenje i održavanje građevinske opreme, a ako računamo na to da oprema u većini građevinskih kompanija konstantno radi na terenu, onda je jasno da na ovaj korak treba posebno obraztiti pažnju.

U nedostatku pravilnog upravljanja građevinskom opremom stvara se rizik od kvarova i otkazivanja opreme što može dovesti do prekoračenja budžeta, usporenog tempa izvođenja radova i smanjenja profitabilnosti. 

Bez obzira na veličinu građevinske kompanije, poštovanje pravilnih praksi upravljanja građevinskom opremom predstavlja ključnu komponentu poslovanja.

U ovom blogu istražićemo zašto samo posedovanje opreme nije dovoljno za postizanje uspešnog projekta i kako pravilno upravljanje igra ključnu ulogu u očuvanju integriteta opreme, optimizaciji resursa i konačno postizanju dugoročnog uspeha u građevinskoj industriji.

Najefikasnije strategije za upravljanje građevinskom opremom

Upravljanje građevinskom opremom predstavlja proces sa dosta raznovrsnih elemenata i koraka. Međutim, u ovoj oblasti postoji praksa koje se izdvaja kao najbolja.

U nastavku, istražićemo neke od presudnih praksi u upravljanju građevinskom opremom koje biste, kao svaka obećavajuća građevinska firma, trebali da razmotrite i implementirate u svoje poslovanje.

   1. Implementirajte sistem za kontrolu ulaska i izlaska opreme

Kada posedujete sopstvenu građevinsku opremu, koja se koristi na više gradilišta ili na jednom mestu, ključno je uspostaviti sistem koji omogućava transparentnost i kontrolu nad kretanjem opreme. 

Možete koristiti tradiconalni pristup kao što su ručno vođene tabele, ali se preporučuje korišćenje posebno dizajniranih softvera za upravljanje građevinskom opremom. Softveri vam mogu pružiti centralizovanu bazu podataka koja se može ažurirati u stvarnom vremenu, omogućavajući vam trenutni uvid u status svake mašine na terenu.

Bilo da se odlučite za excel tabele, softvere ili nešto treće, sistem za praćenje omogućava vam identifikaciju trenutne lokacije opreme, kao i njen status – da li je prijavljena ili odjavljena. 

Sve ove informacije postaju ključne za efikasno planiranje logistike, omogućavajući vam da optimalno rasporedite resurse na osnovu dostupnosti opreme.

Pritom, ovaj pristup ne samo da vam olakšava koordinaciju između različitih gradilišta već omogućava i brzu i tačnu isporuku opreme tamo gde je najpotrebnija. Kroz implementaciju ovakvog sistema vaša građevinska firma može povećati produktivnost, smanjiti zastoje i efikasno završavati projekte u skladu sa zadatim vremenskim okvirima, pa čak ih završiti i pre roka.

  2. Obezbedite obuke i edukacije za operatere

Razume se, dinamično okruženju građevinskih radova ne dozvoljava svakom menadžeru opreme da prisustvuje na svakom gradilištu istovremeno. Iz tog razloga ključno je osigurati da tim operatera opreme poseduje adekvatno znanje i veštine za sigurno i efikasno rukovanje mašinama

Dodela odgovornosti za rad sa teškim građevinskim mašinama, osobama koje nisu adekvatno obučene, predstavlja potencijalnu pretnju kako po bezbednost tako i po pravne aspekte poslovanja.

Stoga, implementacija temeljnog programa obuke za operatere postaje imperativ. Proučavanje i razumevanje specifičnosti svake vrste teške opreme koja se koristi na gradilištima, zajedno sa pridržavanjem bezbednosnih procedura, postaje ključno za prevenciju incidenata i očuvanje integriteta opreme.

Efikasan program obuke ne samo da podučava operatere kako pravilno koristiti tešku mašineriju, već ih takođe upućuje u neophodne bezbednosne protokole i postupke za pravilno skladištenje opreme nakon završetka rada. Time ne samo da minimizirate rizik od nesreća na terenu, već i produžavate radni vek mašina i povećavate povrat investicija u opremu.

Vodeći se principom praktičnog učenja, program obuke pružiće operaterima priliku da koriste mašine u sigurnom okruženju. Ovaj pristup ne samo da povećava bezbednost na radu, već i doprinosi dugoročnoj održivosti i performansama građevinske opreme.

   3. Definišite kapacitete vaše građevinske opreme

Kada su u pitanju elementi građevinske opreme svaki od njih ima svoju specifičnu namenu, ali i određena ograničenja. S tim u vezi, preopterećenje ili nepravilna primena opreme može

rezultirati visokim troškovima popravki i zastojima, zbog toga ova praksa ima za cilj sprečavanje baš takvih nepredviđenih situacija.

Dakle, odgovorno upravljanje i rukovanje građevinskim mašinama, u skladu sa dozvoljenim kapacitetom opreme, važi za sve.

Kroz pažljivo razumevanje koje mašine su prikladne za određene zadatke, kao i prepoznavanje optimalnih priključaka za specifične operacije, građevinska firma može obezbediti tačnu i adekvatnu opremu za svaki pojedinačni projekat. Ovim ne samo da sprečavate nepotrebne troškove, već i optimizujete performanse opreme, produžavajući njen radni vek.

  4. Planirajte rutinsko održavanje

Verujemo da je ovo jedna od najvažnijih praksi – održavanje optimalnih performansi građevinske opreme, zbog čega je implementacija rutinskog održavanja od suštinskog značaja. 

Ova praksa obuhvata agendu preventivnih mera koje imaju za cilj produženje radnog veka opreme, očuvanje njenih performansi i smanjenje troškova i vremena putem minimalizacije potencijalnih kvarova.

Stvaranjem sistema koji uključuje redovne inspekcije na dnevnom nivou od strane operatera, zajedno sa planiranim periodičnim inspekcijama i testiranjima, omogućavate pravovremeno prepoznavanje problema. Ovi koraci uključuju proaktivno otkrivanje neispravnosti, stanje gazišta, gusenica, pritisak u gumama, nivoa tečnosti i ostalo.

Ovako uspostavljena praksa omogućava efikasno upravljanje mašinama, smanjenje rizika od kvarova i poboljšanje pouzdanosti opreme. Takođe, ovim postupkom ne samo da čuvate vrednost investicije u opremu, već i obezbeđujete da mašine uvek budu spremne za optimalno izvođenje zadatka na gradilištima.

Partneri u efikasnom upravljanju građevinske opreme

Uvođenje odlično očuvane građevinske opreme u vaše projekte igra ključnu ulogu u postizanju optimalnih performansi i očuvanju dugotrajnosti mašina. Peric Trans Company, sa svojim bogatim iskustvom u ovoj oblasti, predstavlja pouzdanog partnera koji razume različite potrebe projekata i pruža raznovrsna rešenja putem opsežnog inventara teške građevinske opreme.

Bez obzira da li se odlučujete za novu ili polovnu građevinsku opremu, Peric Trans Company će vam pružiti kvalitetan izbor mašina i alata, koji u ovom trenutku najbolje odgovaraju vašim specifičnim potrebama.

Osim toga, ukoliko se odlučite da rentirate građevinsku mašinu imajte na umu da je naša podrška u održavanju i popravkama opreme sastavni deo ponude. Kroz ugovore o podršci za održavanje i servis 24/7, Peric Trans Company se ističe kao partner koji ne samo obezbeđuje opremu, već i pruža celovito rešenje za upravljanje i održavanje vašeg rentiranog voznog parka.

Pročitaj još