6 tipova kamiona koji se najčešće koriste za transport robe

Sadržaj

Logistika je jedna od najvećih industrija na svetu. Uloga logistike je distribucija različite robe, omogućavajući tako da prava roba bude na pravom mestu, u pravo vreme. Samim tim, ovaj sektor zahteva precizno planiranje i izbor odgovarajućih vozila kako bi se osigurala bezbednost međunarodnog transporta.

U najvećem broju slučajeva izazovi prilikom transporta su dostavljanje robe bez oštećenja u određenom vremenskom okviru. Kada se sve uzme u obzir, jasno je da ovaj proces zahteva ne samo pažljivo pakovanje i rukovanje robom, već i pravilan izbor vozila za transport.

U nastavku, istražićemo šest najčešće korišćenih tipova kamiona u logistici širom sveta. Ovi kamioni nude različite kapacitete, konfiguracije i karakteristike koje odgovaraju različitim potrebama međunarodnog transporta.

Šleperi

Ovo je jedna od najčešće korišćenih vrsta kamiona za transport robe. Šlepere često možete primetiti na putevima zbog svoje fleksibilnosti i kapaciteta.

Dimenzije se obično kreću do 18 metara dužine i mogu nositi do 40 tona tereta. Ovo ih čini idealnim za transport velikih i teških tereta za velike udaljenosti. Mogu nositi širok spektar tereta, uključujući i osetljive proizvode, kao i opasne materije ili tešku industrijsku opremu. Osim toga, šleperi su prilagodljivi različitim vrstama puteva, što ih čini pogodnim za transport u različitim geografskim uslovima.

Kao i kod svih teških kamiona, vožnja šlepera zahteva obučene vozače koji su upoznati sa bezbednosnim standardima i propisima.

Kamioni sa rampom

Kamioni sa rampom omogućavaju efikasan utovar i istovar teškog tereta. Opremljeni su mehanizmom za podizanje koji omogućava utovar robe, što obezbeđuje lako i brzo manipulisanje teškim i gabaritnim teretom.

Iako su relativno manje veličine, ovi kamioni su izuzetno praktični i mogu podizati teret do 2000 kilograma. Njihova prednost leži u tome što su idealni kada su predmeti previše glomazni ili teški da bi se podizali ručno ili pomoću standardnih dizalica. Utovar se obavlja uglavnom sa zadnje strane kamiona, što ih čini pogodnim za distribuciju tereta.

Uglavnom se koriste za isporuku robe u maloprodajne objekte, skladišta i kompanije koje nemaju utovarne rampe ili viljuškare.

Džambo kamioni

Džambo kamioni su idealni za transport velikih tereta, jer su lagani i prostrani. Mogu se utovariti odozgo, bočno ili sa zadnje strane, pružajući fleksibilnost u manipulaciji teretom.

Džambo kamioni se često koriste za transport manje gabaritne robe, poput nameštaja, kućnih aparata i slično. Njihova primena je česta u maloprodajnoj industriji za distribuciju velike količine robe između skladišta, distributivnih centara i prodavnica.

Važno je napomenuti da se propisi koji se odnose na upotrebu džambo kamiona razlikuju u zavisnosti od zemlje i regiona. Zbog toga, logističke organizacije moraju poštovati lokalno zakonodavstvo i bezbednosne standarde prilikom korišćenja ovih kamiona kako bi se osigurao siguran transport robe.

Kamioni sa ravnom platformom

Budući da nemaju krov ili bočne strane, kamioni sa ravnim platformama omogućavaju lagan pristup utovaru ili istovaru tereta.

Ova vrsta kamiona je posebno pogodna za prevoz izdržljivog i gabaritnog tereta, kao što su teške mašine, građevinski materijali, čelične cevi i slično. Platforma kamiona olakšava utovar i istovar, a takođe doprinosi fleksibilnosti u smislu veličine i oblika tereta koji se prevozi.

Neophodni su u mnogim industrijama poput građevinarstva, poljoprivrede, proizvodnje i rudarstva, jer pružaju slobodu u prevozu tereta koji je preširok ili previsok za zatvorene kamione.

Kamioni hladnjače

Najčešći tip hladnjača su šleperi ili kamioni sa 18 točkova, koji su opremljeni rashladnim jedinicama. Ovi kamioni su ključni za transport proizvoda osetljivih na temperaturu, kao što su farmaceutski proizvodi, prehrambeni proizvodi i drugi kvarljivi materijali. Kontrola temperature u ovom slučaju omogućava održavanje optimalnog stanja tereta tokom celog putovanja.

Kamioni hladnjače su od suštinskog značaja za logistiku, omogućavajući kompanijama da dostave kvarljivu robu na velike udaljenosti bez gubitka kvaliteta. Često se koriste u prehrambenoj industriji za distribuciju svežeg voća, mlečnih proizvoda, mesa, morskih plodova i drugih smrznutih namirnica.

Danas je standard da kamioni hladnjače imaju sisteme za praćenje temperature, izolacione elemente i podesivi protok vazduha. Zbog svega toga su ključni za vođenje hladnog lanca, što znači održavanje kvarljivih proizvoda na optimalnoj temperaturi tokom celokupnog lanca snabdevanja – od proizvodnje do krajnjeg odredišta.

Kamioni cisterne

Kamioni cisterne su posebno dizajnirani za transport gasova i tečnosti. Neophodni su za prevoz različitih proizvoda, od nafte, preko hemikalija, farmaceutskih tečnosti i vode.

Ovi kamioni imaju specijalne rezervoare ili zapečaćeni tovarni prostor kako bi se sprečilo curenje i izlivanje tokom transporta. Rezervoari su obično izrađeni od aluminijuma ili nerđajućeg čelika radi sprečavanja korozije i očuvanja čistoće prevožene tečnosti.

Za proizvode koji su osetljivi na temperaturu, kao što su određene hemikalije ili farmaceutski proizvodi, rezervoari mogu biti izolovani radi održavanja optimalne temperature tokom transporta.

Kamioni cisterne dolaze u različitim veličinama, od manjih kamiona idealnih za kratke dostave do specijalizovanih kamiona za siguran transport opasnih materija.

Važno je naglasiti da vozači kamiona cisterni moraju biti obučeni i posedovati licence za prevoz određenih materijala, dok cisterne moraju zadovoljiti visoke standarde bezbednosti, s obzirom da transport tečnosti i gasova zahteva posebne mere opreza.

Kome se obratiti za organizaciju međunarodnog transporta

Raznolikost kamiona u logistici pruža širok spektar mogućnosti za efikasan transport robe širom sveta. Svaki tip kamiona ima svoje specifične karakteristike i prednosti, prilagođene različitim potrebama prevoza tereta.

Važno je razumeti različite vrste kamiona i njihove namene kako biste izabrali najbolje rešenje za svoje logističke potrebe. Bez obzira da li se radi o prevozu kvarljive robe, tečnosti, građevinskog materijala ili opasnih materija, postoji odgovarajući kamion za svaku vrstu tereta.

Perić Trans Company je firma specijalizovana za međunarodni transport koju možete pouzdano angažovati za vaše logističke izazove. Stručnost i iskustvo obezbeđuju siguran i efikasan transport vaše robe, zbog čega nas naši dugogodišnji klijenti karakterišu kao pouzdanog i nezamenljivog partnera u svetu logistike.

Za detaljnije informacije o međunarodnom transportu i organizaciji lanca snabdevanja možete nam pisati na mejl branka@perictc.com ili pozvati na broj +381 (0) 64 815 2001.

 

 

Pročitaj još