Najveći rizici u međunarodnom transportu lekova

Najveći rizici u međunarodnom transportu lekova
Sadržaj

Transport farmaceutskih proizvoda zahteva pažljivo planiranje. Farmaceutski proizvodi spadaju u temperaturno osetljivu robu, zbog čega je očuvanje njihovog integriteta od suštinskog značaja.

Osim toga, uzimajući u obzir visoke cene lekova, neophodno je osigurati efikasan i siguran transport, čime se direktno utiče na globalnu ekonomiju i zdravlje ljudi. Upravljanje ovim delikatnim teretom predstavlja odgovornost sektora špedicije, dok je održavanje najviših standarda kvaliteta i bezbednosti imperativ.

Hajde da se upoznamo sa najboljim praksama u međunarodnom transportu lekova.

Načini transporta farmaceutskih proizvoda

Upravljanje transportom farmaceutskih proizvoda predstavlja složen zadatak, a odabir odgovarajućeg transporta je važan za očuvanje integriteta i efikasnost isporuke.

Pre svega, važno je napomenuti da transport farmaceutskih proizvoda zahteva striktno pridržavanje temperaturnih opsega, precizno upravljanje i poštovanje strogih propisa kako bi se osigurala bezbedna isporuka.

Drumski transport

Drumski transport se ističe kao optimalan izbor zahvaljujući inovativnim rashladnim kontejnerima, poznatim kao hladnjače. Ovi kontejneri pružaju preciznu kontrolu nad temperaturnim uslovima, što je najvažnije za očuvanje farmaceutskih proizvoda tokom skladištenja i transporta.

Vazdušni transport

Vazdušni transport se izdvaja kao najbrža opcija zbog minimalnog rizika od kašnjenja i mogućnosti preusmeravanja u roku od nekoliko sati. Ipak, važno je napomenuti ograničenja ovog načina, kao što su visoki troškovi i ograničen kapacitet transporta.

Pomorski transport

Pomorski transport često pruža veći kapacitet za velike količine farmaceutskih proizvoda. Zbog efikasnosti u transportu velikih tereta posebno je koristan za globalne snabdevačke lance farmaceutskih kompanija.

Hladni lanac u logistici

Farmaceutski transport podrazumeva pošiljke koje zahtevaju kontrolisanu temperaturu, što ih samim tim uključuje u logistiku hladnog lanca. Hladni lanac se ne sme narušiti, s obzirom da i najmanja promena temperature može imati ozbiljne posledice.

Faze hladnog lanca

Snabdevanje

Prva faza obuhvata proizvodnju i pakovanje farmaceutskih proizvoda. Ovde se postavljaju temelji za celokupan proces.

Transport

Farmaceutski proizvodi se, nakon proizvodnje ili iz skladišta, prikupljaju i transportuju u rashladnim kontejnerima. Tokom puta, kontejneri sa najsavremenijom tehnologijom dokumentuju vreme i svaku promenu temperature, obezbeđujući neprekidnu evidenciju o uslovima transporta.

Skladištenje

Ova faza podrazumeva čuvanje farmaceutskih proizvoda u hladnjači, unutar rashladnog skladišta, pre nego što se upute ka krajnjem odredištu. Kontrolisani uslovi skladištenja igraju ključnu ulogu u održavanju stabilnosti lekova do trenutka distribucije.

Isporuka

Poslednja faza u procesu hladnog lanca je isporuka farmaceutskih proizvoda. Fokus logistike je na pažljivom dovođenju lekova do konačnog odredišta.

Ovaj pristup hladnom lancu u farmaceutskoj logistici ističe važnost svake faze kako bi se osigurala efikasnost, bezbednost i integritet farmaceutskih proizvoda tokom njihovog transporta.

Izazovi u transportu lekova

Farmaceutski transport predstavlja izuzetno delikatan proces sa brojnim izazovima, zbog čega je važno odrediti ključne tačke u logistici. Održavanje optimalne temperature tokom celog lanca transporta je prioritet. Bez obzira na napore, tačke primopredaje unutar transportnog lanca mogu predstavljati potencijalnu pretnju.

Potom, farmaceutski proizvodi često zahtevaju hitnu isporuku, ali rad sa eksternim faktorima poput avio-prevoznika može dovesti do kašnjenja, prebukiranja ili nepravilnosti pri utovaru. Razmatranje ekspresnih opcija može biti rešenje, ali je neophodno računati na sve dodatne troškove.

Takođe, treba uzeti u obzir da su farmaceutski proizvodi podložni raznim rizicima, od spoljne kontaminacije do krađe. Zaštita mora obuhvatiti sve – od adekvatnog skladištenja i pakovanja do specifičnih mera predostrožnosti protiv krađe. Bezbednost farmaceutskih proizvoda zavisi i od pravilne dokumentacije. To obuhvata ispravno popunjavanje dokumenata, deljenje informacija sa odgovarajućim organima, kao i prepoznavanje svih detalja koji mogu uticati na kvalitet i sigurnost proizvoda.

Na kraju, izazovi farmaceutskog transporta zahtevaju ekspertizu. Strogi propisi i rizici naglašavaju važnost stručnosti u ovoj logističkoj oblasti. Stoga je neophodno napraviti dobar izbor iskusnih špeditera sa specifičnim znanjem u ovoj oblasti.

Pouzdan partner za farmaceutski transport

Izazovi ovog tipa transporta su mnogobrojni – od održavanja temperature i usklađivanja sa strogim propisima do pažljivog vođenja dokumentacije. Pravilna zaštita i vreme transporta zahtevaju temeljno razmatranje kako bi se osigurala bezbednost.

U ovom kontekstu, uloga špedicije postaje ključna. Između ostalog, ovaj sektor nosi teret odgovornosti za siguran i tačan transport.

Perić Trans Company ističe se ne samo po vodećoj poziciji u međunarodnom transportu, već i zbog posedovanja vodećih sertifikata. Fokusirani smo na postizanje izuzetnih standarda u logističkim uslugama u hladnom lancu, te smo obezbedili sledeće sertifikate: ISO, IFS, GDP za transport prehrambenih proizvoda i Pharma sertifikat za siguran transport medicinskih preparata.

Posedujemo stručnost, mrežu i resurse koji omogućavaju bezbedno i pravovremeno dostavljanje robe na destinaciju, pri čemu obezbeđujemo sigurnost i efikasnost tokom celog lanca snabdevanja.

Pročitaj još